top of page
  • Skribentens bildVeronica Lindström

Utmaning att fotografera i stark sol


Din stora dag är äntligen här, du vaknar på morgonen, drar gardinerna åt sidan och glädjen över att solen strålar som aldrig förr och du jublar inombords! Ja, som brudpar vill man självklart ha vackert väder med strålande sol och blå himmel. Vad känner jag som fotograf? Inte alls lika exalterad, tyvärr. Jo, självklart älskar jag att solen skiner och himlen är blå, jag mår ju som allra bäst då. Och jag vet den lycka man känner som brudpar att vädret är magiskt! Men ljuset och skuggorna samarbetar inte alls med en fotograf, tyvärr. Då gäller det att vara finurlig, hitta schyssta skuggplatser som inte är för hårt skuggad och som gärna kastar en mjukare ljus mot brudparet.

Ett fototips till er som vill kunna ta bilder med mobil eller digitalkamera under en strålande dag, leta upp en skuggig plats. För att veta om du har hittat en bra plats, håll upp handen så du tittar in i handflatan. Om dina streck och veck i handen blir mjukt skuggig (helst helt utjämnad), då har du hittat en bra plats att ställa upp dina barn eller vänner på. Blir linjerna skarpa och hårda, leta vidare. Låt aldrig de du ska fota ha solen i ansiktet, det blir bara kisande ögon eller så svämmar ögonen över av tårar. Låt dem stå med solen i ryggen och försök hitta en plats där du har något ljust bakom dig. Finns det en byggnad som är vit eller ljusgrå, stå med din rygg mot den byggnaden för då reflekteras solen tillbaka mot dem du ska fota :)


Denna vackra kvinna fick jag fota just en strålande solig dag och hon var så duktig. Hon fick traska en bra bit för att nå havet, men det gick så bra. Vi gjorde även stopp och fotade mitt inne i skogen. Min fina vän och fotograf Sandra hade planerat en heldag med gravidfotografering (från 04-00 - 22.00) med tre härliga tjejer och vi fick testa olika ljus på en och samma dag.


Det kluriga här var att solen stod högst på himlen, ljuset kom direkt ovanifrån, gav skarpa vassa skuggor vilket ger märkliga formationer på allt man fotar, öppen sandstrand, inga naturliga skuggor i närheten och vi använde en vit klänning på henne. Jag testade olika inställningar på kameran, försökte alltid fota mot ljuset (jag älskar motljusbilder och det är mitt signum), testade att ligga lågt framför henne när hon stod på en sandkulle, få henne att vrida ansikten från solen så blomkransen skuggade osv. Efter det här vet jag att jag kan hantera direkt solljus, men min själ gråter av det och jag får verkligen tänka teknik framför känslor (vilket är tvärtemot min stil)


I skogen så hade var det lite för mycket skugga för mig, jag hade då även ett objektiv som inte inte var så ljusstarkt så resultatet blir en annan idag. Vi körde med att stå på skogsvägen som var ljus, testade att gå in i skogen och använda oss av en liggande träd osv. Det svåra med mycket grönt är att det ofta reflekterar grönt på huden. Så det blir en hel del retuschering för att få fram rätt färger OM huden blir grön.


Här är resultatet


379 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page